Stelkor - přírodní biostimulátor nové generace

Vitamín C - v jaké formě ho naše tělo vstřebá nejvíce?

Význam vitamínu C pro lidský organizmus.

Vitamín C (kyselina askorbová, E300) je jedním z nejdůležitějších vitamínů, které naše tělo potřebuje a není schopné si ho vytvořit samo. Musíme ho proto získávat z potravy. Z potravin se však vitamín C postupně ztrácí vlivem tepelného zpracování, ale i při pokojové teplotě mizí díky oxidaci. Za každých 5 minut vaření přijdete cca o 10% vitamínu C a při pokojové teplotě vymizí zhruba za měsíc. Nejlepší je zdroj vitamínu C zmrazit nebo zabránit oxidaci.

Vliv vitamínu C na lidské zdraví

Vitamín C je potřebný pro metabolizmus aminokyselin a podílí se na syntéza kolagenu. Nedostatek vitamínu C se projevuje menší pevností cév a sníženou pevností vazivového aparátu zubů.

Vitamín C je důležitý pro tkáňové dýchání, podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek a podporuje růst. Podílí se také na antioxidační obraně buňky, neboť dokáže redukovat volné radikály. Vitamin C je potřebný k zajištění fungování imunitního a nervového systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Doporučená denní dávka vitamínu C je podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin 90 miligramů za den pro dospělého zdravého muže a 80 mg pro dospělou zdravou ženu.

Jak dosáhnout dostatečné hadiny vitamínu C?

Vitamín C se vstřebává ze střeva do krve omezeně a například při jednorázovém požití 1000 mg běžného vitamínu C se do organismu vstřebá pouze 20% a 80% tělo vyloučí. Dostatečné hladiny v krvi lze dosáhnout nitrožilním podáním vitamínu C, což není moc praktické. Proto se hledali formy, které by umožnily vyšší vstřebatelnost vitamínu C při ústním užití. Velmi perspektivní se jeví lipozomální forma vitamínu C, která vykazuje více než 90% vstřebatelnost. Tato forma je dostupná v produktu - LIPOZOMÁLNÍ VITAMÍN C 200 ML - ADELLE DAVIS

Porovnání  různých forem vitamínu C z pohledu vstřebávání:

kapsle, tablety, prášková forma vitamínu C:          vstřebatelnost do 20 %

vitamín C podávaný injekčně přímo do žíly:          vstřebatelnost kolem 70 %

lipozomální forma vitamínu C:                                vstřebatelnost více než 90 %